Naravni in pakirani klorofil – razlika

V naravnem klorofilu je centralni atom magnezij. V “pakiranem” klorofilu je magnezij zamenjan z bakrom, kar omogoči klorofilu boljše lastnosti v primerjavi z naravnim.

Kakšna je razlika med klorofilom v zelenjavi in tekočim klorofilom ali kapsulami klorofila?

Najboljši vir klorofila je zelenolistna zelenjava, npr. špinača, ohrovt, brokoli, solata… Ostali viri so lahko alge (spirulina, klorela) in zelišča, kot so alfa alfa, listi murve. V čem se torej tekoči klorofil razlikuje od naravnega?

  • Tekoči klorofil je vodotopna oblika klorofila, v kateri je centralni atom magnezij zamenjan z atomom bakra.
  • Ta zamenjava omogoča, da lahko tekoči klorofil v našem krvnem obtoku veže nase kisik (tako, kot to počne hemoglobin), zato se poveča količina kisika v vaši krvi. Ta oblika klorofila je znana tudi kot klorofilin.
  • Klorofilin vsebuje večjo prehransko vrednost kot običajen klorofil, poleg tega pa ga naše telo lažje absorbira in uporabi.
  • Za razliko od običajnega naravnega klorofila, ki je topen v maščobi (za prebavo in absorbcijo potrebuje maščobo), klorofilin precej lažje prehaja skozi celične membrane in vstopa v celice, kjer deluje antioksidantno.

 Klorofil, baker in koristi za zdravje

 

Košarica
Scroll to Top