Kaj je klorofil?

V našem telesu je klorofil povezan z železom in je vključen v proizvodnjo hemoglobina, s čimer igra ključno vlogo pri delovanju srca, mišic in živcev.

Kaj sploh je to klorofil?

Klorofil je naravna molekula, ki daje rastlinam njihovo zeleno barvo. Klorofil je tudi molekula, ki je odgovorna za enega najbolj čudežnih procesov na zemlji – fotosintezo. Fotosinteza je proces, ki pretvarja sončno energijo, vodo in ogljikov dioksid v naš primarni vir energije – glukozo. Vse živali in ljudje na našem planetu dobivajo energijo iz rastlin, zaradi česar je fotosinteza eden od virov življenja na zemlji. Zato brez rastlin tudi življenja ne bi bilo.

Klorofil in podobnost s hemoglobinom

Funkcije klorofila je leta 1913 odkril nemški kemik Dr. Richard Willstatter. Prišel je do spoznanja, da ima molekula klorofila presenetljivo podobnost s hemoglobinom, rdečim barvilom v človeški krvi. Razen centralnega atoma je molekula klorofila presenetljivo podobna hemoglobinu po atomski strukturi. Osrednji atom pri hemoglobinu je železo, pri klorofilu pa magnezij. Zaradi teh podobnosti klorofil zagotavlja večino surovin, ki so potrebne za zdrave, živahne rdeče krvne celice v človeškem telesu.

Klorofil prinaša kisik do celic

Ker hemoglobin prinaša kisik v naše celice, povečana stopnja hemoglobina povečuje zmožnost rdečih krvnih celic, da prenašajo kisik do celic. Več kisika v celicah pomeni več energije, boljše počutje, več hranil v celicah

Jemanje klorofila ima pozitiven vpliv na imunski sistem in začiti celic pred oksidativnim stresom

Klorofil neposredno vpliva tudi na delovanje imunskega sistema, ter zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Beri naprej: Razlika med naravnim in pakiranim klorofilom

 

Shopping Cart
Scroll to Top