Današanja sodobna prehrana je največji krivec (ne pa edini) za pojav kronične zakisanosti v družbi. Mnogi izmed nas so bili vzgojeni ob prehrani, bogati z mesom, mlekom in mlečnimi izdelki, kruhom, testeninami, medtem ko je alkalna hrana (npr. zelenjava) bolj stežka našla prostor na naših krožnikih.
Danes jemo obilje hrane, ki v telesu ustvarja kisline
Veliko živil, ki v telesu tvorijo kisline, sama po sebi niso škodljiva. Zdravstvene težave nastanejo, če je naša prehrana sestavljena pretežno iz kislo-tvornih živil in ni uravnotežena z bazičnimi živili.
Če v naši prehrani ni dovolj bazičnih (alkalnih) živil, telo ne more odstraniti kislin iz telesa in jih zato shrani v tkiva in tekočine. Tako nastanejo bolezni, kot so artritis, putika in revmatizem. Prav tako lahko zakisanost vodi v povečanje telesne teže in nastanek celulita, saj telo odpadne snovi shranjuje v maščobne celice.
Hrana, ki najbolj prispeva k zakisanosti:
- Živila z visoko vsebnostjo soli, predelana hrana (večina hrane na policah v trgovini), saj skrči krvne žile in ustvarja kislost
- Salame in suhomesnati proizvodi
- Piškoti, slaščice, koruzni kosmiči
- Jajca
- Kofeinske pijače, čaj
- Alkohol
- Žitni izdelki (testenine, riž, kruh, piškoti, …)
- Mleko in mlečni izdelki; izdelki bogati s kalcijem, povzročajo visoko stopnjo osteoporoze. To je zato, ker ustvarjajo kislost v telesu.
- Arašidi in orehi
- Velika uporaba pesticidov v kmetijstvu in uporaba antibiotikov v živinoreji so dviginili raven kislin v naši prehrani, zato se vedno več ljudi obrača k ekološko pridelani hrani.
Uravnotežite kisla živila z bazičnimi
Hkrati pa ima tudi ugoden alkalen učinek na naše telo. Zelenjava in sadje, skupaj z drugimi rastlinskimi viri hrane, kot so fižol in stročnice, so ključnega pomena za dolgoročno dobro zdravje. |